måndag, december 08, 2008

Julbordsfällan

Bild lånad från internet

Köttbullarna innehåller endast 61 procent kött, rödbetssalladen 30 procent rödbetor och julskinkan är injicerad med vatten. – Den som ska ut och handla julmat riskerar att bli lurad, säger författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson.
~~~*~~~
Vår klassiska svenska julmat innehåller fler tillsatser än vad många känner till. Vanliga tillsatser är exempelvis färgämnen, aromämnen och vatten. Även om tillsatserna inte är giftiga är det anmärkningsvärt dåligt, menar författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson, som skrivit boken Äkta vara, guiden till oförfalskad mat.
~~~*~~~
"Skinkan injicerad med vatten"
Efter att Kalla fakta har inhandlat klassisk julmat i en vanlig livsmedelsaffär låter vi Mats-Eric Nilsson gå igenom varorna och peka ut typiska tillsatser. – Det som är speciellt med julskinkan är att de är injicerade med vatten. Och för att binda vattnet måste man tillsätta fosfater, säger Nilsson. En av de julskinkor som Kalla fakta har fått tag på innehåller 78 procent kött – resten är alltså annat.
~~~*~~~
"Bara 30 procent rödbetor"
Rödbetssalladen är en annan typisk rätt på julbordet som kritiseras hårt av Nilsson. – Det är fascinerande att man måste ha i både färgämne och aromämne i rödbetsalladen. Men den här innehåller bara 30 procent rödbetor, så ska man få till den här kraftiga färgen måste man färga den, säger han.
~~~*~~~
"Industrimargarin"
Den färdiga risgrynsgröten på ”tub” har en lång innehållslista. – Många av tillsatserna i den här listan beror på att man inte har använt riktigt smör. Istället har man tagit industrimargarin och ett antal olika oljor som palmolja och kokosolja, säger han.
~~~*~~~
"Så trixar man med saffransbröd "
Saffran är en dyr produkt och därför är det vanligt att saffransbröd, som lussebullar, inte innehåller just saffran eller bara en mindre del. – Det vanliga när man trixar med saffransbröd är att man har lite saffran och lite aromämnen. Men aromämnena är mycket kraftfullare så mycket av smaken kommer från dem, säger Nilsson.
~~~*~~~
"Har vant oss vid att det inte smakar äkta"
Köttbullarna som Kalla fakta inhandlade innehåller bara 61 procent kött. – För att fylla upp volymen i köttbullarna används exempelvis betfibrer och stärkelse, säger Nilsson. Vi låter kocken Maximilian Lundin göra julmat av äkta råvaror. Han skär loss skinkan från en gris och lagar riktig julskinka från grunden. Han gör också köttbullar från en bit av grisens hals och karré som han mal ner tillsamman med nötfärs,
potatis och lök.
~~~*~~~
– Jag köper bara färska råvaror. Men många vill gå till affären och köpa mat, dra av ett lock och få nyttig mat. Bekvämlighet och pris styr oss, säger han. Men enligt Mats-Eric Nilsson finns också en annan aspekt. – Som konsumenter har vi gradvis vant oss vid att det inte smakar äkta, säger han.

Publicerad 4 dec 2008 15:49


Såg på kalla Fakta igår där dom tog upp om
Julbordsfällan.Vad innehåller Julmaten egentligen?
Texten är ett utdrag från programmet Kalla Fakta.


Många köper färdiglagad Julmat nu till Jul ofta i
brist på tid och ork.Hur många orkar förresten laga
till all Julmaten själv idag?Det är ju både bekvämt
och enkelt att köpa färdiglagat.Att slippa stå vid
spisen och ägna tiden till annat.När man har familj så
finns det nog inte mycket tid till att laga
hemlagat alla gånger.

Hur ska ni göra till Jul?Ska ni laga Julmaten själv
eller köpa färdigt?Själv så ska jag iallafall göra hemlagade köttbullar,
som är utan tillsatser och en massa E-ämnen...
då vet man iallafall vad man stoppar i sig.
Tycker dom blir godare också än att köpa fabrikstillverkade.Så ska jag göra
hemlagad Jansson efter ett recept som jag fått av
min syster,det är ett riktigt bra recept...
det blir så gott!
~~~*~~~
Ps,köttbullsreceptet har jag också
fått av henne...världens godaste
köttbullar...jag lovar!=)







20 kommentarer:

Hemma hos lilla mig sa...

Hej Maria!
Jag hörde också om detta med maten. Bra att veta vad man stoppar i sig.
Jag gör den mesta julmaten själv.
Är inte förtjust alls i halvfabrikat..
Hihi, ska baka fler lussebullar idag.
Kan inte förstå vem som har ätit upp de jag bakade förra veckan:-D
Kram kram

envilsenloppa sa...

Tyvärr eller tur kanske , så såg jag inte det där programmet igår .
Men hemgjorda köttbullar och Jansson blir det väl . Men skinkan och prinskorven kan jag inte göra ngt åt .
När jag var liten åt vi ofta hemslaktad julskinka , men tyvärr så gillar jag inte den smaken , när det smakar för mycket gris :-(
Men nog är det väl så att vi måste börja tänka på vad vi sätter i oss ller åtminstone föder våra barn med .
Ha en fin dag !
Kram/Lotta

Helans Håla sa...

Heij Mia.. joo, usch, det är samma koll inför varje jul, men ändå proppar vi i oss alla dessa tillsatser, usch.
Men det är ju de där me tiden å orken å fixa allt själv, å endel kan vi ju inte ens göra själv.

Tänkt så underbart allt skulle smaka OM de inte var en himla massa aromämnen och tillsatser..
Nog var de ju himla stor skillnad på skinkan då vi köpte en halv gris från bonden sist, å fick en helt underbar skinka.. men de var ju längesen, man kan ju inte göra det varje år.

köttbullarna lär ju göras själv, samma me risgröten till á la maltan.. det är ett måste, den fixar mamma.

Sen lär de väl bli en massa tillsatser, tyvärr, fastän jag är mycket för å göra saker själv.

Hoppas du har de bra idag vännen.
Idagvar de så kallt här.. 19- INTE KUL, men de var ändå ganska friskt då jag var på mina 3 morgonprommisar..dom var inet långa, men dock prommisar.

Ha de bra tjejen..kram på dej. Helén.

~eva~ sa...

Hemlagad, gräddigt god Jansson, och sen får jag välan se hur det blir med resten...

Jag tycker det är urtrist med inlagd sill som inte kommer i burk från affären t.ex.
Uppskattar INTE alls sån matkonst...!

Dom där köttbullarna du pratar om verkar MUMS :-)))

Allvarligt alltså, vad törs man äta nuförtiden egentligen...??? Ingen risk att jag går upp i vikt över Julen, nu när jag fått dessa kalla fakta...hua!!! :-)


KramKram från Eva

Lindis sa...

Ja, det är verkligen illa att det har blivit såhär, kram på dig och ha en fin dag!

Lady Stalker sa...

Intressant ämne du tar upp.

Jag gör egna köttbullar, lagar skinka i ugn och griljerar. Plus bakar en julkaka. That's it.

Är inte så mycket för julmatsfrossande. Lax är dock ett måste. Och Janssons frestelse glömde jag ju!

Kramar!

Christina sa...

Jag gör allt själv tom gravlaxsåsen.
Skinkan koker jag och griljerar och jag köper alltid lättrökt.
Visst, jag har tid att göra det nu men även innan då jag arbetade heltid gjorde jag julmaten själv.
Inget går upp mot "himmalagat" som vi säger här nere i Skåne.

Ha det gott vännen
Kramkram

Mariasfotografi sa...

Hej igen! Tack snälla , snälla du att du tog dej tid att hjälpa mej på bloggen. Tycker att det är så roligt att lägga in fina bilder, fast jag har inte lyckats än :)

I morgon på min lediga dag, ska jag sätta mej ner och försöka!

Tänkvärt inlägg du skrivit ovan.
Tycker att vi kommer längre och längre ifrån det " naturliga", om du förstår vad jag menar.

Kram!

Mizty sa...

Tyvärr är det inte bara julskinkan som injiceras med vatten, det görs med mycket kött, året om.

Jag slipper julmaten, helt och hållet - tack och lov. Jag jobbar.

Kram Mizty

Mamma C sa...

Vet du, det här blir första julen som vi inte ska äta julmat. Vi har alltid alla hemma hos oss och vi har knytis med julmaten. Men i år blir vi inte så många. Så vi bestämde att vi käkar lax istället. Kanske låter knäppt men vi tycker det ska bli skönt.
Kram mamma C

annette sa...

Hej Maria!

Så Julfint Du har i Din blogg!!

Ja, Du detta med allt konstigt i maten är verkligen lurt, försöker att tänka lite på vad jag köper och köper egentligen aldrig färdiglagad mat eller köttbullar och sådant, lägger in sill och gör röbetssallad själv, men var jag skall få tag i en skinka som inte har en massa insorutad i sig vet jag inte riktigt!

Tack för ett bra och aktuellt inlägg i denna debatt, har Du kontaktat någon i vården idag?

Stora Kramen //annette

Majas skafferi sa...

Hej! Roligt att du skrev några rader hos mig!Ja,vi ska försöka göra det mesta själv till jul..inte skinkan dock,den får vi ju köpa,men hemlagade köttbullar och janssons frestelse blir det absolut!
Hälsningar L

synne sa...

Hej på dig igen.
Här lagar vi all julmat själva. Bäst, godast och nyttigast.
Kramen Synne.

Elins tittskåp sa...

Ja, det är verkligen tänkvärda ord, mat är ju nästan inte mat längre, utan bara en massa tillsatser och E-ämnen. Det är nog bättre att ha några få goda julrätter som man kan fixa utan för mycket jobb, än att ha ett överflöd. Bra i längden att ta det med måtta. Kramar Birgitta

Erika sa...

Hej Maria!

Du har något hos mig att hämta! :)

Erika sa...

Hoppas verkligen du fick den långa kommentar jag nyss skickade iväg. Tog en lång stund innan det for iväg, och efter det blev rutan helt vit. Är lite fundersam om det gick fram.

Erika sa...

Det ser inte ut som om du fick min långa kommentar. Minns inte allt jag skrev nu. Ska se om jag kan skriva en del av det i alla fall.

Roligt att du blev glad för Awarden. Den är du verkligen värd.

Har gjort lite nytta idag och allt går i sakta takt när man inte är fullt frisk. Du Maria om någon vet hur det är. Har lagat kalops till middag idag och det är så gott. Har tvättat, och det är en välsignelser den tvättmaskin jag har i badrummet. Den är guld värd.
Har städat en del, få ta lite i taget, allt kan jag inte göra på en gång.

När det gäller julmat och mat överhuvudtaget så är det hemskt att det få gå till på det viset.
Skinkan ute i affärerna har jag de senaste åren tyckt både vara vattnig smaklös.

Tänk förr när de slaktades på gårdarna (mormor och morfar gjorde så men inte själva. Det kom en och åkte runt till gårdarna och utförde slakten. Då gjordes sylta av olika slag, kord, skinkan smakade gudomligt gott, och all annan julmat var verkligen god. Därför den tillagades utan mängder av konstigheter och insprutningar av allehanda slag. Ingen gjorde maten oaptitlig som det kan gå tillväga i dag i olika affärer vilket vi sett prov på i Uppdrag granskning.


Min längtan tillbaka i tiden är så stor ibland, att jag inte vet vad jag ska göra av mig själv. Nutid är inte en tid som jag tycker jag passar in i alls. Jag måna om det gamla från förr, precis allting som fanns då. Stress och annat existerade inte, allt blev ändå klart i tid. Förr, andades en helt annan harmoni mot vad det gör i dagens tider.

Jag gör också egna köttbullar, jag vill veta i viss mån vad det är jag äter, och det köpta vet vi inte vad det är däri. Det egna tillagade maten är ändå bäst. Allt annat är bara konstgjort.


Tack för rara snälla ord Maria. Det värmer och gör mig så glad!

På ett ungefär tror jag att jag fick med det jag skrev i den kommentaren som försvann ut någonstans. Orden kanske inte är samma men det blev en kommentar i alla fall. :)


Kramkram och ha det så bra!

Marie//Tekla Maräng sa...

Fy vad tråktigt att höra. Då tycker man ju att du inte borde ha behövt åka så långt för ingenting. Håller iaf tummarna för dig så att du snart får din operation.

Hu ja man vill inte äta så mycket till jul när man hörde allt det där på TV. Köttbullar och jansson blir hemlagade. Skinkan är väl *pumpad* med vatten även om man kokar den själv. Fast jag hoppas att min skinka som brukar köpas på en gårdsbutik är *frisk*.

Kram Marie

spetsar och änglar sa...

Till julen visst kokar jag min skinka gör mina egna köttbullar,gravar min egen lax m.m.Har även gjort min egen innlagda sill.Men tycker ändå att man ska kunna köpa det som finns i affären utan massa tillsatser.För ibland finns det ju inte tid eller ork att göra eget.
Åh då ska man ju kunna lita på livsmedelsindustrin.
Men jag vet inte längre!!!!!!!
Mina barn vill ha det mamma gör,därför avsätter jag en massa tid för hemmlagat.trots att jag ibland inte orkar.
Nu har jag många stora barn och nu får dom hjälpa till.Vi får alla dra vårt strå till stacken ;Till mammas glädje.
Det innebär ju en hel del Julglädje. Att inte mamman stupar ;-D

Tack vännen för din fina kommentar hos mig, den värmer.Blir alltid lika glad. :-D

Många varma kramar
Heléne

Englagård sa...

Hej Maria

Jag gör köttbullar och rödbetssallad själv, då vet jag vad den innehåller. Försöker köpa så lite som möjligt som innehåller smakförstärkare E-nummer som börjar på 6 är för det mesta inte speciellt nyttiga. Nån gång ska jag lära mig salta skinka själv också så jag slipper urvattnad smakförstärkt skinka.

Bakar gör jag också själv och då använder jag naturligtvis inte margarin utan riktigt smör. Jag använder aldrig margarin, när man vet hur det tillverkas är det inte så lockande att stoppa i mun. Nog om detta

När det gäller hur du har blivit behandlad i sjukvården ska du absolut kontakta patientombudsmannen. Man ska inte tolerera sånt, läkarna ska lära sig att det är människor bakom röntgenbilderna. Att vi har känslor och när man har ont har man inte råd att slösa bort en massa tid på deras misstag. Stå på dig.

Kram Karina
p.s. fortfarande attans kallt här;P